Placek jaglany a'la brownie

  29.12.2013

Po świątecznych szaleństwach z mącznymi pierogami i uszkami, dzisiaj zapraszamy na coś dietetycznego bez mąki, bez jajek i bez cukry. Czyli bez wszystkiego czego mieliśmy w dużych ilościach podczas tych kilku dni leniwego objadania się. Zapraszamy na placek jaglany a'la brownie.

Placek jaglany a'la brownie

Placek

Składniki na formę o średnicy 20cm

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1/2 owocu granatu
  • pistacje do kruszonki
  • 150g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 małe buraki
  • 150ml oliwy z oliwek
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 10 daktyli bez pestek

Krem jaglano orzechowy

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 30 utartych lub mielonych orzechów laskowych (uprażonych)
  • 5 daktyli bez pestek
  • 50ml oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni i przygotuj formę do pieczenia wyłożoną pergaminem nasmarowanym tłuszczem.
  2. W miseczce rozpuść na kąpieli wodnej czekoladę.
  3. Utrzyj buraki na tarce o średnich oczkach.
  4. W rondlu zagotuj 3/4 szklanki mleka kokosowego wraz z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną i szczyptą kurkumy. Dodaj również do gotowania 10 daktyli. Zmiksuj wszystko i odstaw na chwilę do przestudzenia.
  5. Do jaglano kokosowej masy dodaj oliwę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne, utarte buraki oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj wszystko mikserem na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze trochę oliwy lub mleko kokosowe.
  6. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  7. W czasie kiedy piecze się ciasto wydryluj owoc granatu i posiekaj drobno pistacje. Możesz również wstawić trochę czekolady do zamrażarki, z której ostrym nożem zrobisz wiórki czekoladowe.
  8. Przygotuj krem jaglano orzechowy, który dodasz do przestudzonego ciasta po upieczeniu.
  9. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i pozbądź się brązowej skórki. Utrzyj orzechy na drobnej tarce. W rondlu podgrzej mleko kokosowe z daktylami i kaszą jaglaną. Zmiksuj wszystko wraz z utartymi orzechami. Odstaw.
  10. Upieczone ciasto po ostudzeniu nasmaruj kremem jaglano orzechowym, dodaj owoce granatu i posyp kruszonką z pistacji oraz wiórkami z zamrożonej czekolady.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego gotujzdrowo!

Autor: gotujzdrowo!

Dodaj komentarz

 (z http://)