Pizza ze szparagami, ze szpinakiem i serem

  02.01.2014

Ballarini jako włoska firma bardzo szanuje tradycyjne dania. Pizza jest jednym z tych dań, które każdemu kojarzy się z Włochami. Dzisiaj proponujemy pyszną pizzę ze szparagami i szpinakiem oraz serem. Zapraszamy!

Pizza ze szparagami, ze szpinakiem i serem

Pizza

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej (typ 405)
  • ⁄1/2 kostki drożdży (21g)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek sól

Farsz

  • 50 g listkówczosnku niedźwiedziego
  • 300 g liści szpinaku
  • drobna sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 800 g białych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • cukier
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 250 g mozzarelli
  • 200 g świeżego sera
  • 200 g gęstej śmietany 36%
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski i uformować wgłębienie. Drożdże rozpuścić z cukrem w 1/8 l letniej wody i wlać we wgłębienie w mące. Domieszać trochę mąki, aby powstał rzadki zaczyn. Przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do mąki z drożdżami dodać oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę soli i wraz z resztą mąki zagniatać, aż powstaniebłyszczące,elastyczne ciasto. Ponownie przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.
  3. Jeszcze raz szybko zagnieść ciasto i rozwałkować je na blasze na placek o grubości ok. 1/2 cm. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  4. Listki czosnku niedźwiedziego oraz szpinak umyć i usunąć zgru- bienia. Następnie blanszować przez 10 sekund we wrzątku, zahartować zimną wodą i dobrze odcisnąć. Pokroić warzywa na spore kawałki i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Szparagi obrać, usunąć zdrewniałe końcówki i pokroić ukośnie na talarki o grubości ok. 1/2 cm. Poddusić szparagi przez 2 do 3 minut na rozgrzanym na patelni maśle. Przyprawić do smaku solą morską, cukrem i pieprzem.
  6. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, umyć i pokroic w drobną kostkę. Pietruszkę umyć, osuszyć. Oberwać listki i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Mozarellę pokroić w plastry. Wymieszać razem świeży ser, śmietanę, parmezan i 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać czosnek, pietruszkęipeperoni.Przyprawić krem solą morską i pieprzem.
  7. Połową kremu posmarować spód pizzy. Ułożyć na nim szpinak, mozarellę i szparagi. Na wierzchu położyć resztę masy serowej i rozsmarować łyżką. Piec pizzę przez30-35minutwpiekarniku nagrzanym do 200°C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderze- niem pary). Gotową pizzę wyjąć z piekarnika, skropić resztą oliwy z oliwek i podawać.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele.

Dodaj komentarz

 (z http://)