Pita serowo-rozmarynowa

  12.11.2013

Dzisiaj przedstawiamy przepis na pitę, idealnie nadającą się do podania do wina czy sałatki. Zapraszamy do wypróbowania!

Pita serowo-rozmarynowa

Pita serowo-rozmarynowa

Składniki

  • ok. 650 g mąki orkiszowej
  • 400 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka świeżych drożdży (42 g)
  • 300 tartego sera gruyère
  • 1 łyżka świeżych igieł rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Instrukcja

  1. Z mąki, wody, soli, cukru i drożdży zagnieść sprężyste ciasto i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Rozwałkować ciasto do rozmiarów ok. 60 x 40 cm i połowę placka posypać 2/3 sera. Złożyć ciasto na pół i posypać połowę placka resztą sera. Ponownie złożyć ciasto na pół i ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Przy pomocy ostrego noża naciąć powierzchnię ciasta w kratkę. Posypać rozmarynem, pokropić oliwą z oliwek i piec.

Dodatkowe informacje

  • Wskazówki: Rozwałkować dwie równe porcje ciasta na prostokąty o bokach ok. 45-30 cm i posypać je mieszanką startego sera (100 g gruyère i 30 g parmezanu) oraz 2 łyżkami stołowymi drobno posiekanych ziół (pietruszki, rozmarynu, szałwi, tymianku). Zrolować ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Zachowując odpowiednie odstępy ułożyć je na wyłożonej papierem blasze i piec. Termonawiew Plus,180°C, ok. 25 minut, 1. poziom od dołu.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)