Pikle

  12.08.2016

 Domowe wyroby kojarzą się z reguły z babciami, które pieczolowicie przygotowują pyszności, które potem z radością jemy przez cały rok. Jednak nie tylko babcie powinny przygotowywać nam takie pyszności. Każdy może spróbować! A dziś przedstawiamy Wam przepis na pikle, czyli słodko-ostre ogórki, które możecie w spokoju własnej kuchni przygotować. Zapraszamy!

Pikle

Składniki

  • 5 kg ogórków (raczej większych ale nie przerośniętych),
  • 1 litr wody,
  • 1/2 l octu,
  • 2 kg cukru (brzmi to strasznie wiem, proponuje zmniejszyć trochę ilość cukru do np 1,5 kg),
  • 1 duża łyżeczka chili (można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań),
  • gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie,
  • sól do smaku.

Instrukcja

  • Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki lub cieńsze kawałki (w zależności od grubości ogórka). Jeśli ogórki mają już przerośnięte pestki lepiej jest je wyciąć. Wrzucamy je do dużego garnka albo miski. Z reszty składników gotujemy zalewę. Wrzącą zalewamy ogórki i odstawiamy na 24 h.
  • Po tym czasie zlewamy z ogórków zalewę do garnka (ja postawiłam w zlewie duży garnek na nim duży durszlak i przecedziłam zalewę do garnka a ogórki zostały w durszlaku) znów ją zagotowujemy i zalewamy gorącą ogórki, odstawiamy na 24 h.
  • Ostatniego dnia znów zlewamy zalewę i ją gotujemy, tym razem jednak wkładamy ogórki do słoików, dosyć ciasno układając i zalewamy je wrzącą zalewą.
  • Oczywiście ogórki leżąc przez ten czas w zalewie puszczą sok i zalewy zrobi się jeszcze więcej niż na początku, a do słoików wejdzie jej niewiele zostanie więc jeszcze dużo zalewy, ale można ją wykorzystać do następnej porcji ogórków, ewentualnie trochę doprawiając.
  • Słoiki na wszelki wypadek pasteryzuję przez 5 minut.
  • Ogórki są niby miękkie a jednak chrupiące, po prostu pyszne!
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

    Autor: Edyta Stępczyńska

    Dodaj komentarz

     (z http://)