Pikantne knedle drożdżowe

  20.01.2014

Troszeczke mącznego szaleństwa wkradło się dzisiaj do naszej kuchnii, otóż postanowiliśmy wypróbować prosty ale pyszny przepis z książki kucharskiej Miele. Oto przed Wami pikantne knedle drożdżowe nadziewane serkiem ziołowym, zapraszamy!

Pikantne knedle drożdżowe

Knedle

Składniki

  • 125 g ziemniaków
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (21 g)
  • ok. 8-10 łyżek stołowych letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki stołowe miękkiego masła (ok. 40 g)
  • 1 jajko
  • 200 g serka ziołowego

Do posmarowania

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stołowe mleka

Do uderzeń pary

  • ok. 150 ml wody

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze gorące przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce. Następnie odstawić do ostygnięcia.
  2. Drożdże rozpuścić w mleku, następnie zmieszać je z ziemniakami, solą, mąką, masłem i jajkiem i zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut do piekarnika ustawionego na 35 °C w trybie Grzanie górne i dolne.
  3. Uformować z ciasta 12 kul, każdą z nich lekko rozciągnąć i nadziać jedną łyżeczką serka ziołowego. Następnie z powrotem zalepić kule.
  4. Ułożyć uformowane kule w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym (ok. 20 x 30 cm) i wstawić je na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia do piekarnika ustawionego na 35 °C w trybie Grzanie górne i dolne.
  5. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim knedle i piec na złotobrązowy kolor.

Wskazówki

  • Knedle doskonale nadają się jako dodatek do dań głównych, np. do sznycla i sałaty.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele.

Dodaj komentarz

 (z http://)