Pierś z kurczaka z jabłkami i masłem imbirowym

  01.11.2013

Na wolne, listopadowe popołudnie proponujemy soczystego i aromatycznego kurczaka, którego smak zjednoczy całą rodzinę przy wspólnym stole.

Pierś z kurczaka z jabłkami i masłem imbirowym

Pierś z kurczaka z jabłkami i masłem imbirowym

Składniki

  • 2 kwaśne jabłka
  • ½ pęczka tymianku
  • 20 ml octu z białego wina
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 3-4 pęczki młodej cebulki
  • 4 piersi z kurczaka (po 150 g; bez skóry)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 50 g marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 3 łyżki stołowe miękkiego masła
  • 1 pęczek tajskiej bazylii

Instrukcja

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w poprzekw plastry. Tymianek umyć, osuszyć i oberwać listki. W jednym garnku zagotować tymianek z octem, miodem i 80 ml wody, odstawić, aby wywar dobrze naciągnął. Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki o długości 4 do 5 cm. Jabłka, cebulkę i wywar wymieszać razem w naczyniu bez perforacji. Jeśli wywar jest zbyt kwaśny, można trochę dosłodzić go cukrem.
  2. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do naczynia z perforacją i gotować przez 9 minut w temperaturze 90 °C. Warzywa wstawić poniżej i gotować w tej samej temperaturze przez 7 minut.
  3. Imbir osączyć z zalewy i drobno posiekać. Posiekać również różowy pieprz. Wymieszać imbir z masłem, przyprawić solą i różowym pieprzem. Bazylię umyć, osuszyć i oberwać listki.
  4. Rozłożyć warzywa na cztery talerze. Na wierzchu ułożyć nacięte porcje mięsa posmarowane masłem imbirowym i posypane bazylią.

Dodatkowe informacje

  • Pod względem systematyki botanicznej różowy pieprz nie tylko należy do gatunku pieprzowców, lecz pochodzi od południowoamerykańskiego drzewa pieprzowego. Różowy pieprz ma lekko słodki aromat i nie jest zbyt ostry.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)