Pierś z kaczki z selerem i malinowymi knedlami

  11.12.2013

Aromatyczna pierś z kaczki połączona z ostrym smakiem selera i słodkością knedli. Wypróbuj tego oryginalnego przepisu!

Pierś z kaczki z selerem i malinowymi knedlami

Pierś z kaczki z selerem i malinowymi knedlami

Składniki

Knedle

  • 200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 90 g kaszy manny z twardej pszenicy
  • 1 jajko (wielkość M)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 100 g malin
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • olej do smażenia

Seler

  • 1/2 pęczka tymianku
  • 500 g selera
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pierś

  • 2 filety piersi z kaczki (po 350-400 g)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 50 g cukru
  • 50 ml octu malinowego
  • 1 korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 50 ml bulionu drobiowego

Instrukcja

  1. W jednym garnku zagotować mleko z masłem, dodać kaszę mannę, a gdy na dnie pojawi się biały nalot odstawić garnek na 10 minut, aby kasza napęczniała. Następnie dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstawić masę na 1 godzinę pod przykryciem do lodówki.
  2. Tymianek umyć i osuszyć. Selera obrać, pokroić w kostkę o boku 1/2 cm. Następnie włożyć go razem z 2 łyżkami oliwy, tymiankiem i cukrem do żaroodpornego naczynia i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C (Termonawiew Plus), na 2. poziomie od dołu.
  3. Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Używając ostrego noża zrobić na skórze nacięcia o kształcie rombu. Od strony mięsa oprószyć piersi solą i pieprzem.
  4. Włożyć piersi na patelnię stroną ze skórą do dołu do rozgrzanego oleju. Podsmażać przez 5-6 minut, aby wytopił się tłuszcz. Przekręcić piersi na drugą stronę i podsmażać przez kolejną minutę. Następnie przez 40 minut piec kaczkę na ruszcie piekarnika o temperaturze 120°C (Grzanie górne i dolne), na 2. poziomie od dołu. Pod rusztem umieścić blachę na powstający w trakcie pieczenia sos.
  5. Cukier skarmelizować w garnku z 1 łyżką wody dodając pod koniec ocet. Imbir obrać, drobno posiekać i dodać do karmelu. Dodać sos z pieczenia mięsa i podgotować, aż wszystko zyska konsystencję syropu. Odłożyć jedną łyżeczkę sosu. Resztą posmarować piersi z kaczki po stronie skóry. Wstawić je ponownie do piekarnika i piec na ustawieniu Grill duży rozgrzany do 200°C, na 1. poziomie od dołu. Grillować przez 5 do 7 minut.
  6. Maliny umyć i osączyć. Połowę wymieszać z zostawionym sosem i tymiankiem. Z masy z kaszy mannej uformować 8 małych knedli i napełnić je malinowo-tymiankowym nadzieniem. Smażyć knedle przez ok. 5 minut na głębokim oleju.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić piersi na 2-3 minuty, następnie pokroić je w plastry. Podawać z selerem i knedlami. Udekorować resztą malin.

Dodatkowe informacje

  • ciasto smakuje szczególnie dobrze dzień po upieczeniu.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)