Pierś z indyka po chińsku

  10.01.2014

Chinabox'y podbijają nasze ulice, nic dziwnego chińskie jedzenie zaczyna podbijać nasze serca i coraz bardziej zakorzeniać się w naszym menu. Dlatego warto poświęcić troche czasu i wnieść do domu 'chińskie' przepisy. Dzisiaj proponujemy pierś z indyka po chińsku. Zapraszamy!

Pierś z indyka po chińsku

Pierś z indyka po chińsku

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 cukinie
  • 1/2 pęczka młodej cebulki
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 150 g kiełków sojowych
  • 1-2 ząbki czosnku świeży imbir
  • 60 ml wina ryżowego
  • 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • cukier
  • przyprawa chińska
  • sos ostrygowy
  • świeża kolendra
  • olej

Instrukcja

  1. Pierś z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i marynować przez 12 godzin w sosie sojowym.
  2. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, marchew w słupki, cebulkę w talarki a pozostałe warzywa w plastry.
  3. Dodawane stopniowo porcje mięsa smażyć na rozgrzanym na tepanie oleju. Dodać czosnek i imbir i wszystko razem dusić.
  4. Dodać do mięsa marchew i seler, przez chwilę poddusić, dodać paprykę i cebulę i również podsmażyć. Na końcu dodać pieczarki i kiełki sojowe i jeszcze przez chwilę wszystko razem pogotować.
  5. Przyprawić do smaku, dodać wino ryżowe i ozdobić świeżą kolendrą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)