Pierś indyka po prowansalsku

  20.12.2013

Indyk po prowansalsku nie jest typowo tradycyjnym daniem świątecznym, dlatego pomyśleliśmy, że warto wypróbować go w trakcie tegorocznej Wigilii. My już jesteśmy zdecydowani, też się skusisz?

Pierś indyka po prowansalsku

Pierś indyka

Składniki

  • 1000 g piersi z indyka
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki zmielonej szałwii
  • 3 łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 300 ml białego wina
  • 100 ml mleka
  • 250–500 ml bulionu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Przyprawić pierś indyka solą i pieprzem, obsmażyć na oleju z obu stron. Posypać ziołami i dalej smażyć. Dodać wino, a potem mleko. Doprowadzić na krótko do wrzenia, następnie piec w piekarniku. Obrócić mięso raz podczas pieczenia.
  2. Wyjąć mięso z naczynia, w którym było pieczone. Sos powstały w trakcie pieczenia zmiksować za pomocą blendera stopniowo dodając bulionu. Jeśli sos ma być gęstszy należy doprowadzić go do wrzenia i odparować.
  3. Podać mięso razem z sosem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Dodaj komentarz

 (z http://)