Pieczony schab z sosem chrzanowym i imbirem na patelni Ballarini

  21.01.2015

Zapraszamy na aromatyczny, pyszny pieczony schab a dodatek charakternego sosu chrzanowego z nutą imbiru podbija serca. Do przygotowania tej niesamowitej potrawy autorka bloga kulinarnego Blondynkagotuje użyła niezawodnej patelni Ballarini z lini Salento White Stone. Gorąco zapraszamy!

Pieczony schab z sosem chrzanowym i imbirem na patelni Ballarini

Pieczony schab w sosie chrzanowym

Składniki

  • 1200 g schabu w kawałku
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku

Sos

  • Chrzan z Imbirem
  • powstały podczas pieczenia sos

Instrukcja

  1. Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw, ciasno zawinęłam w folię spożywczą, włożyłam do lodówki i zapomniałam o schabie na trzy dni.
  3. Można piec na drugi dzień, ja nie miałam kiedy i dlatego dopiero piekłam trzeciego dnia :)
  4. Jak piekłam? Mięso wyciągnęłam z folii spożywczej i przełożyłam na folię aluminiową i ciasno nią owinęłam mięso.
  5. Włożyłam do teflonowej formy, podlałam wodą. Podlałam tylko tyle, aby woda pokrywała dno formy.
  6. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego, no właśnie. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 1h 10 minut.
  7. W trakcie pieczenia jeszcze raz mięso podlałam wodą.
  8. Po tym czasie wyciągnęłam formę z mięsem na blat, mięso wyłożyłam na talerz i odwinęłam z folii, powstały sos z formy przelałam do szklanki i zostawiłam wszystko do ostygnięcia.
  9. Mięso kroiłam dopiero na 12 godzinnym leżakowaniu w lodówce.
  10. Na drugi dzień pokroiłam schab na centymetrowe plastry.
  11. Sos powstały podczas pieczeni w lodówce przybrał formę luźnej galarety, więc wyłożyłam go na rozgrzaną patelnię i rozpuściłam, dodałam 2 płaskie łyżki chrzanu z imbirem, wymieszałam, i odrobinę zredukowałam płyny.
  12. Na koniec do sosu włożyłam plastry schabu, przykryłam patelnię i poddusiłam kilka minut w połowie czasu przekręciłam plastry na drugą stronę.
  13. Schab tak jak widać podałam z ziemniakami i marynowanymi kurkami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)