Pieczony burak z pomarańczami

  14.05.2015

Kolorowo, smacznie, zdrowo - tego właśnie chcemy na talerzach w wiosennych miesiącach. I właśnie takie danie przygotowała autorka bloga kulinarnego Blondynkagotuje przy pomocy rondelka Ballarini z linii LUCCA. Przed Wami przepyszny, pełen antyoksydantów i składników odżywczych pieczony burak z zastrzykiem witamin w postaci pomarańczy. Zapraszamy!

Pieczony burak z pomarańczami

Pieczony burak

Składniki

  • 2 buraki
  • 2 pomarańcze
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  1. Buraki wyszorowałam, owinęłam folią aluminiową i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podaję czasu pieczenia, bo zależy on od wielkości buraków przecież :) Buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki.
  2. Rozmaryn posiekałam, pomarańcze sparzyłam wrzątkiem, wykroiłam cząstki. Robiłam to nad miską, bo chciałam złapać jak najwięcej soku, po wykrojeniu cząstek wycisnęłam nad miską błonki z pozostałościami miąższu i uzbierało się trochę soku, cząstki wrzucałam do miseczki z sokiem.
  3. W rondelku rozgrzałam masło, oliwę, dodałam rozmaryn, miód, 2 łyżki octu balsamicznego i sok razem z pomarańczami i podgrzewałam na średnim ogniu przez około 3 minuty. PO tym czasie łyżką cedzakową wyciągnęłam cząstki pomarańczy i położyłam na talerzyk. Do sosu wrzuciłam ósemki buraka i dusiłam w sosie przez kilka minut. Na talerzu, na którym chciałam podać pieczonego buraka z pomarańczami ułożyłam trzy liście sałaty, na których poukładałam buraki, pomarańcze i całość polałam sosem i posypałam świeżą bazylią.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)