Pieczone jabłka z twarożkiem

  01.11.2017

Jesienne podwieczorki to szarlotki, rozgrzewające kisiele oraz pieczone jabłka. Ten ostatni z deserów przygotowuję w trwającym na jabłka sezonie co najmniej raz w tygodniu. Jest sycący i śmiało może zastąpić kolację. Bardzo ważne jest, aby dobrze przygotować twarożek - stanowi on wyśmienite połączenie z pieczonym jabłkiem. Owoce upiekłam w genialnym naczyniu żaroodpornym firmy Staub. Ta solidna, ceramiczna brytfanna upiecze dla Was wszelkiego rodzaju crumble, clafoutis, a także klasyczne ciasta.

Pieczone jabłka z twarożkiem

Pieczone jabłka z twrożkiem

Składniki

  • 6 dużych jabłek
  • 200 g twarożku Mój Ulubiony lub ricotta
  • 50 g rodzynek
  • 1/5 łyżeczki kardamonu
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • cukier cynamonowy do obtoczenia jabłek (2 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu)

Instrukcja

  1. Jabłka umyć, osuszyć i ściąć kapelusz w 2/3 wysokości.
  2. Wydrążyć gniazda nasienne (np. małą gałkownicą lub miarką do kawy)
  3. Wierzch jabłek obtoczyć w cukrze cynamonowym.
  4. Twarożek utrzeć z miodem, dodać kardamon, skórkę i rodzynki - wymieszać.
  5. Nadzienie wypełniać otwory w jabłkach.
  6. Przygotowane owoce wstawić do naczynia żaroodpornego.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)