Pieczone jabłka z orzechami i czekoladą w sosie waniliowym

  08.12.2014

Komu zapach pieczonego jabłka z odrobiną cynamonu nie kojarzy się z jesiennymi czy zimowymi wypiekami? My od razu myślimy wtedy o kocyku, ciepłej herbacie i mile spędzonym wieczorze. Dzisiaj natomiast przedstawiamy przepis od Cook&Look na pieczone jabłka z orzechami i czekoladą w sosie waniliowym przygotowane na naszej patelni, zapraszamy!

Pieczone jabłka z orzechami i czekoladą w sosie waniliowym

Pieczone jabłka

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki mieszanki orzechów
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • cynamon

Sos waniliowy

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie

  1. Górną część jabłka odcinamy na 3/4 wysokości.
  2. Wydrążamy gniazda nasienne i część miąższu, aby zmieścił nam się farsz.
  3. W miseczce umieszczamy miąższ, orzechy, pokrojoną czekoladę, cukier oraz cynamon.
  4. Całość mieszamy i nadziewamy farszem jabłka.
  5. Pieczemy w temp. 200 stopni w żaroodpornym naczyniu ok. 20-25 minut
  6. Przygotowujemy sos. Mleko umieszczamy w rondelku, dodajemy wydrążone ziarenka wanilii.
  7. Żółtka mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodajemy do mleka.
  8. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
  9. Ważne jest, aby nie doprowadzić sosu do zagotowania, ponieważ się zważy.

Autor: Cook&Look

Dodaj komentarz

 (z http://)