Pieczone buraki z kaszą gryczaną, pomarańczami i cynamonowym dressingiem

  08.03.2017

Spożycie warzyw wśród naszej populacji nadal jest bardzo małe. Wszyscy wiemy, że są one zdrowe, wszyscy wiemy, że powinniśmy je jeść ale mało kto rzeczywiście praktykuje odpowiednie spożycie warzyw w ciągu dnia. Dla wielu tych, którzy myślą, że warzywa są nudne, proponujemy spróbować warzyw pieczonych. Dzisiaj przed Wami przepis na pieczonego buraka z kaszą gryczaną, słodką pomarańczą oraz akcentem cynamonowym. Zapraszamy!

Pieczone buraki z kaszą gryczaną, pomarańczami i cynamonowym dressingiem

Pieczone buraki z kaszą gryczaną, pomarańczami i cynamonowym dressingiem

Składniki

  • 3 podłużne buraki
  • 2-3 pomarańcze
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (palona lub nie)
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki ulubionego słodkiego syropu (z agawy, tapioki, syrop klonowy)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka lnu
  • natka pietruszki
  • kilka rzodkiewek

Instrukcja

  1. Na początek upiecz buraki. Jest na to parę sposobów. Najlepiej zawiń je w folię do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. W zależności od buraków powinny piec się od 1-1,5 godziny. Buraki podłużne pieczą się krócej od typowych okrągłych odmian. Podłużne mają więcej soku.
  2. Buraki obierz. Przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na połówki, a na koniec w kostkę. Posól buraki.
  3. Kaszę ugotuj w małej ilość wody. Niech pęcznieje powoli na małym ogniu. W tedy będziesz miała/miał pewność, że się nie rozgotuje. Kasza powinna być sypka.
  4. Pomarańcze filetuj. Najprościej pokrój je na 8mki i przy pomocy ostrego noża odkrój miąższ od skórki.
  5. Upieczone buraki przenieś do miski.
  6. Posyp kaszą i ułóż pomarańcze.
  7. W szklaneczce przygotuj dressing i polej nim sałatkę.
  8. Wszystko wymieszaj.
  9. Na koniec posyp wszystko sezamem i lnem oraz posiekaną drobno natką pietruszki.
  10. Dla kontrastu kolorystycznego, chrupkości oraz delikatnej ostrości dodaj do sałatki plastry rzodkiewek.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokiecka

Dodaj komentarz

 (z http://)