Pieczone bataty z sosem tahini

  29.04.2014

Uniwersalny, prosty i smaczny przepis na pieczone bataty z sosem takini. Mimo, że z reguły wszystkim kojarzy się ten sos z hummusem, idealnie podkreśla słodki smak batata a jego kremowa konsystencja sprawia, że chce się go wyjadać prosto ze słoiczka. Danie idealne na ciepło jak i na zimno, na drugie śniadanie, lunch czy podwieczorek. Zapraszamy!

Pieczone bataty z sosem tahini

Pieczone bataty z sosem tahini

Składniki

  • 2 - 3 duże bataty
  • 1/2 granatu
  • mała garść liści świeżej mięty i świeżej kolendry
  • olej

Sos

  • 2 łyżki tahiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki wody
  • pół małego ząbka czosnku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bataty wyszorować, pokroić na ósemki i delikatnie natrzeć olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać delikatnie solą i zapiekać przez 20 - 30 minut - w zależności od tego, na jak duże są kawałki warzyw.
  2. W międzyczasie zioła umyć i osuszyć, wydłubać pestki z granatu i przygotować sos: do szklanki wlać tahinę, bardzo drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Powoli mieszać do czasu, aż sos zacznie robić się kremowy i rzadki, wtedy dodawać po jednej łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i szczyptą czarnego pieprzu.
  3. Upieczone bataty polać sosem, obsypać ziołami oraz granatem, podawać z resztą sosu w miseczce.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi ze strony jadłonomia

Autor: Jadłonomia

Dodaj komentarz

 (z http://)