Pieczone banany w cieście filo

  24.01.2014

Na piątkowy wieczór polecamy pieczone banany w cieście filo z kreolskim sosem. Odrobina rumu przyda się na ogrzanie organizmu i rozluźnienie po tygodniu ciężkiej pracy, a banany dodadzą temu wszystkiemu słodzyczy. Zapraszamy!

Pieczone banany w cieście filo

Pieczone banany w cieście filo

Składniki na sakiewki z ciasta

  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1-2 banany (ok. 240 g)
  • 4 płaty ciasta filo (po 40 x 40 cm; gotowe)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 kromki chałki lub chleba tostowego (1 cm grubości)
  • 1 białko (wielkość M)

Sos

  • 200 ml mleka kokosowego
  • chili w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 ml rumu

Instrukcja

  1. Wycisnąć sok z limonki i wymieszać go z miodem i chili w proszku. Banany obrać, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą.
  2. Płaty ciasta filo rozłożyćna blacie roboczym, posmarować połową masła i posypać wiórkami kokosowymi. Z kromek chałki (ø 8 cm) usunąć miąższ.
  3. Krążki z chałki ułożyć na środku płatów ciasta i wypełnić je bananami. Brzegi ciasta posmarować białkiem i skleić formując sakiewkę.
  4. Posmarować sakiewki ostrożnie resztą masła i wstawić na blasze do piekarnika nagrzanego do 180°C (Termonawiew Plus). Piec przez 15 do 18 minut na 2. poziomie od dołu.
  5. Mleko kokosowe podgrzać w garnku dodając do niego szczyptę chili i stopić w nim pokrojoną na kawałki czekoladę. Przyprawić sos rumem, lekko ostudzić i podawać z pieczonymi sakiewkami. Deser można ozdobić smażonymi paseczkami chili.

Dodatkowe informacje

  • Warto wypróbować ten przepis zastępując banany owocami mango lub ananasem. Ciasto filo (zwane również ciastem yufka) można kupić w sklepach z grecką lub turecką żywnością. Można je zastąpić ciastem na struclę.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)