Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

  13.06.2015

Pyszne, lekkostrawne, zdrowe danie na te pierwsze prawdziwie upalne dni proponuje nam autorka bloga kulinarnego QuchniaKaroli. Przed Wami prawie jednodaniowe danie – pieczona pierś z kurczaka w połączeniu z warzywami. A wszystko to przygotowane przy pomocy niezawodnej głębokiej, granitowej patelni Ballarini z linii LUCCA. Zapraszamy na to pełna wartości odżywczej danie!

Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

„Pieczona

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 nie dużych ziemniaków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • średnia cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • pół szklanki bulionu drobiowego

Instrukcja

  1. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki - podgotowujemy 10 minut.
  2. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki, cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plastry a cukinie w pół księżyce.
  3. Kurczaka myjemy i kroimy w paski. Mieszamy z przyprawami
  4. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego ( u mnie patelnia), na wierzch układamy pomidorki. Zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 60 min.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego QuchniaKaroli.

Autor: QuchniaKaroli

Dodaj komentarz

 (z http://)