Pieczarki portobello nadziewane szpinakiem z sosem z nerkowców

  31.03.2016

Pieczarki portobello różnią się od tych klasycznych, białych pieczarek tym, że są bardziej aromatyczne ale również swoim rozmiarem. Ich kapelusz jest o wiele większy, co sprawia, że idealnie nadaje się on do wypełnienia nadzieniem. Nadzienie oczywiście może być najróżniejsze ale dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję autorki bloga kulinarnego 'Zakręcony wege obiad'. Przed Wami pieczarki portobelle w wydaniu z nadzieniem ze szpinaku z dodatkiem sosu z nerkowców. Pyszne, szybkie i niecodziennie wydanie pieczarek nadające się jako przystawka lub dodatek do większego dania. Gorąco zapraszamy!

Pieczarki portobello nadziewane szpinakiem z sosem z nerkowców

Składniki

  • 4 duże pieczarki portobello,
  • ok 200 g mrożonego szpinaku,
  • 1 małą cebula,
  • sól, pieprz

Domowy sos serowy z nerkowców

  • 1/4 szklanki nerkowców,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka pasty miso (można użyć soli do smaku),
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego),
  • 2 płaskie łyżki mąki z tapioki.

Instrukcja

Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich. Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem gotować, tak by odparowała z nich woda. Nakładamy farsz do pieczarek (może być z górką). Do nerkowców zalanych wodą dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, wylewamy ją na patelnie i przez 2 minuty gotujemy ciągle mieszając (będzie gęstniała). Masę serową wykładamy na pieczarki, układamy ja na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (na środkowym ruszcie) do 160 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż pieczarki będą miękkie (może być różny czas w zależności od piekarnika).

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)