Pesto z zielonych szparagów z bazylią

  24.06.2016

  Zielone szparagi to warzywo, które uwielbiamy! Najlepiej smakuje zgrillowane jako dodatek do dania głównego, szybki lunch czy śniadanie. Jednak zielone pesto ze szparagów, to urozmaicenie ciągle poddawanych grillowaniu warzych, którego poszukiwaliśmy ostatnimi czasy. Znakomicie nadaje się na dodatek do makaronów, sałatek czy do kanapki. Koniecznie należy spróbować tego przepisu, zanim ostatnie szparagi znikną z półek sklepowych. Smacznego!

Pesto z zielonych szparagów i bazylii

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika/dyni/migdałów/orzeszków pini/pistacji
  • 10 listków bazylii
  • szczypta soli
  • mały ząbek czosnku
  • na oko 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • kawałek wegańskiego parmezanu lub 1 łyżka płatków drożdżowych

Instrukcja

  • Szparagi umyj i złam w zgrubionym miejscu. Przenieś do kielicha blendera lub pojemnika, w którym będziesz miksować.
  • Wsyp słonecznik, dodaj listki bazylii i kawałek parmezanu, czosnek i oliwę.
  • Zmiksuj.
  • Spróbuj i dopraw solą do smaku. Jeśli jest za gęste dolej oliwy.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)