Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską

  03.10.2015

Jak wiecie od pewnego czasu regularnie dodajemy inspirujące przepisy i zdjęcia naleśników. Jednym z wielu powodów, obok prostoty i szybkości wykonania, jest fakt, że zarówno farszem do naleśnika jak i samym ciastem na nie można eksperymentować. W związku z tym podrzucamy Wam nowy pomysł - pełnoziarniste naleśniki z nadzieniem z rukoli, fig, szynki parmeńskiej z wyrazistym akcentem sera feta. Zapraszamy!

Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską

Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską

Składniki

Naleśniki pełnoziarniste

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 75g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g mąki żytniej pełnoziatnistej
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Dip

  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • pęczek świeżego szczypiorku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Dodatki

  • 4 garści rukoli
  • 2-3 świeże figi
  • 100g szynki parmeńskiej (w plasterkach)
  • 2-3 żółte pomidory

Instrukcja

  1. Jajko roztrzepujemy w misce. Dolewamy mleko i wodę. Dodajemy obie mąki i oliwę. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Doprawiamy szczyptą soli. Patelnie do naleśników delikatnie natłuszczamy pędzelkiem i bardzo mocno rozgrzewamy. Smażymy naleśniki o średnicy ok. 28 cm. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz.
  2. W mieszczce mieszamy jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Powstałym dipem smarujemy naleśniki.
  3. Naleśniki posypujemy garścią rukoli, dodajemy pokrojone na plasterki pomidory, w ósemki figi, kilka plasterków szynki parmeńskiej i pokruszony ser feta.
  4. PORADA: Wystarczy, że zrezygnujemy z szynki parmeńskiej i w efekcie otrzymamy wspaniałe danie wegetariańskie.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cookuj

Autor: Cookuj

Dodaj komentarz

 (z http://)