Patelnia w kuchni, patelnia na stole

  26.12.2016

Dania smażone to nieodzowny element polskiej kuchni. Z resztą, równie wielkim uwielbieniem darzymy potrawy duszone czy po prostu podsmażane, gdy zwyczajnie leży to w naszej tradycji. Tym ważniejszy jest zatem dobór odpowiedniego naczynia, z którego zamierzamy korzystać, a które znacznie wpłynie przecież na naszą pracę w kuchni.

Mowa tu oczywiście o patelni, ale nie byle jakiej. Kształt, ogólna estetyka czy używane materiały – to najważniejsze aspekty, na które musimy zwrócić uwagę decydując się na zakup konkretnego produktu. Nie bez znaczenia są też tutaj nasze osobie preferencje co do rodzaju dań, jakie zamierzamy przyrządzać. Warto jednak pamiętać, że niezależnie od tego, co robimy, należy korzystać z całej powierzchni patelni, by nie marnować energii i jednocześnie pozostawić w naszych przetworach wszystko, co zdrowe.

Patelnia żeliwna z drewnianym uchwytem Staub

Do większości zadań, które mogą nas czekać w domowym zaciszu, możemy spokojnie zaangażować uniwersalne naczynie, nie ma potrzeby rozdrabniania się na bardziej wyspecjalizowane rodzaje. Na to przyjdzie czas później, wraz ze wzrostem umiejętności czy chęci do eksperymentów. Do tego czasu jednak należy znaleźć produkt najbardziej odpowiadający oczekiwaniom, skupiając się przede wszystkim na jego dnie.

Grube, solidnie wykonane dno patelni sprawia, że z równą łatwością możemy na patelni smażyć co podduszać przetwory, a na nawet używać naczynia jako półmisek. Taka właśnie budowa gwarantuje dokładne i równomierne rozchodzenie się ciepła, dzięki czemu danie zachowa swoją temperaturę nawet już po zakończeniu smażenia i nie wystygnie nam od razu.

Patelnia żeliwna z drewnianym uchwytem Staub

Niemniej istotne są ścianki – jeśli chcemy mieć większe pole manewru to koniecznie muszą być one wysokie albo przynajmniej średnie. Dzięki temu nawet po nałożeniu na patelnię pokrywy, powietrze wewnątrz będzie poruszać się w sposób odpowiedni zarówno do smażenia, jak i podduszania.

A gdy już skończymy przyrządzać wymarzoną potrawę, warto byłoby ją odpowiednio podać. Tutaj z pomocą także przyjść mogą eleganckie, odpowiednio stylizowane patelnie, które w swojej ofercie ma chociażby firma Staub. Podwójny uchwyt oraz urodziwy projekt sprawiają, że nasze naczynie z łatwością zmieni się w apetyczny półmisek, który możemy później włożyć do lodówki. Jak widać, rola patelni nie kończy się tylko na palniku kuchenki i z łatwością można znaleźć dla niej zastosowanie także na stole.

Dodaj komentarz

 (z http://)