Patelnia dla szefa każdej kuchni

  22.01.2017

Obecność na rynku tzw. noży szefa kuchni już nikogo nie dziwi. Wszak wraz ze wzrostem świadomości społecznej na temat gotowania, produkt ten zyskuje coraz większą popularność i szturmem zdobywa listy popularności. Jednak nie o nożach dzisiaj będzie, bo w zanadrzu szefa każdej kuchni znaleźć możemy (a nawet powinniśmy) specjalną patelnię.

Mowa tutaj o głębokich patelniach z wysokimi ściankami, które dzięki swojej budowie mogą spełniać wiele funkcji, które będą problematyczne dla ich kuzynów ze ściankami niskimi. Przede wszystkim, zastosowanie wysokiej otoczki sprawia, że niestraszny nam już będzie pryskający w przeróżne strony tłuszcz. Ileż to razy przeklinaliśmy pod nosem, gdy trzeba było szorować kuchenkę czerwonymi od poparzeń dłońmi. Z takim naczyniem to przeszłość.

Patelnia dla szefa każdej kuchni

Jednakże ich budowa spełnia jeszcze jedną, arcyważną rolę. Dzięki wysokim ścianką rozgrzane powietrze porusza się w zupełnie inny sposób, a co za tym idzie wpływa na przygotowywane przez nas produkty. W patelniach szefa kuchni nagrzewają się one bardziej równomiernie, przez co możemy równie dobrze upichcić danie smażone, ale także i np. duszone.

Głębokie patelnie idealnie nadają się do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu i to zarówno mięso zwyczajnie panierowane w bułce, jak i np. w ziołach. Opcji jest naprawdę wiele i wszystko zależy tak naprawdę od pomysłowości oraz rodzaju zakupionej przez nas patelni. Na rynku znajdziemy m.in. produkty firmy Staub, ale także i z naturalnego żeliwa.

Niestety, jak w większości przypadku, także i tutaj wraz z jakością idzie wysoka cena. Ale wiele razy udowodniono już, że na przyrządach kuchenny nie warto oszczędzać. Wszak to one mają wpływ na to, co ostatecznie trafia do naszych żołądków.

Dodaj komentarz

 (z http://)