Pasztet z soczewicy pod chmurką z chrzanu

  31.10.2016

O wspaniałości strączków nie trzeba długo się rozpisywać. Coraz więcej osób dostrzega ich nie tylko prozdrowotne właściwości ale i te organoleptyczne. Powstały już miliony waiacji na temat strączków, na naszym blogu również pojawiło się sporo propozycji na te rośliny. Dzisiaj publikujemy Wam przepis od autorki bloga kulinarnego Wegannerd - pasztet z soczewicy pod chmurką z chrzanu. Jeżeli obawiasz się o cierpki posmak chrzanu, to zaprzstań zbędnej obawy - po upieczeniu chrzan nabiera słodkiego posmaku! Smacznego!

Pasztet z soczewicy pod pierzynką z chrzanu

Składniki

  • 1 kubek suchej zielonej soczewicy (ok 200g) *
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka lub 1/4 selera (niekoniecznie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 jagody jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka kminku (może być mielony)
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej/ryżowej/kukurydzianej/z ciecierzycy
  • sól do smaku
  • olej
  • 1 słoiczek tartego chrzanu
  • *na małą blaszkę, jeśli chcesz przygotować dużą treadycyjną keksówkę użyj 2 kubków czyli około 400g suchej soczewicy i pamiętaj o zwiększeniu ilości przypraw. Spróbuj masę i dopraw przed włożeniem pasztetu do piekarnika.

Instrukcja

  • Soczewicę zalej wodą i zostaw na około 2-4h. Następnie ugotuj do miękkości.
  • Cebulę obierz. Pokrój w kostkę.
  • Patelnie rozgrzej z 3 łyżkami oleju.
  • Dodaj posiekaną cebulę w raz z liściem laurowym, jałowcem i zielem angielskim. Smaż około 3 minuty, aż cebulka zmięknie.
  • Dodaj posiekany czosnek oraz oraz resztę przypraw z wyjątkiem soli i pieprzu.
  • Smaż około 1 minutę na małym ogniu. Uważaj by nie przypalić przypraw.
  • Delikatnie usuń ziele angielskie, jałowiec i liście.
  • Przenieś wszytko razem z soczewicą do wspólnej miski.
  • Dodaj sos sojowy.
  • Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj mąkę oraz około 1 łyżkę oleju jeśli masa jest za ciężka i za sucha (to zależy głównie od tego jak ugotowała się soczewica) . Wymieszaj.
  • Dodaj sól i sporo pieprzu. Spróbuj i ewentualnie dopraw lub podbij smak większa ilością gałki muszkatołowej.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przenieś masę i wyrównaj . Kilka razu uderz dnem formy o blat by usunąć ewentualne bąble powietrza.
  • Wierzch posmaruj warstwą chrzanu.
  • Piecz w 175-180 stopniach przez koło 45 minut. Najważniejsze by wierch był przyrumieniony.
  • Pasztetu nie krój na ciepło. Pozostaw go do całkowitego wystygnięcia najlepiej na około 8-10h.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)