Pasztet z chleba ze śliwką

  13.04.2016

  Kupiłeś za dużo chleba? Czy może po prostu nie zdążyłeś zjeść a on już zsechł i jest czerstwy? To nie powód do wyrzucania go. Od teraz wykorzystaj takie resztki do przyrządzenia przepysznego pasztetu! Z dodatkami możesz oczywiście imrpowizować ale dziś przedstawiamy Ci przepis autorski blogerki kulinarnej prowadzącej bloga 'Zakręcony wege obiad'. Jej pasztet to połączenie czerstwego żytniego chleba z pieczarkami i śliwką. Coś pysznego a zarazem innego i niespotykanego. To właśnie tak powstają najfajniejsze dania, wydobywające zupełnie nowe oblicze produktów, które towarzyszą nam na co dzień. Spróbuj koniecznie!

Pasztet z chelba ze śliwką

Składniki

  • 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno - żytniego)
  • mleko sojowe (ok 0,5 l)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 bardzo duże pieczarki
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • śliwki suszone
  • garść słonecznika
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek, czosnek
  • sól, pieprz

Instrukcja

Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć je na oleju. Chleb lekko wycisnąć, zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulą (gdy nie mamy maszynki, możemy użyć malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)