Pasztet sojowy z pieczarkami

  31.08.2016

 Skończyły się Tobie pomysły na dodatki do kanapek? A może masz ochotę zaskoczyć swoją rodzinę pysznym śniadaniem na zbliżający się weekend? Czy zrobić swoim dzieciom wyjątkowe drugie śniadanie do szkoły, która lada dzień się zaczyna? Oto sposób dla Ciebie - pasztet sojowy z pieczarkami! Pyszny, wegetariański i być może już niedługo Twój! Nie kupuj w sklepie a zrób sam! Zapraszamy!

Pasztet sojowy z pieczarkami

Pasztet sojowy

Składniki

  • 150 g suchej soi,
  • ok pół kg pieczarek,
  • mały seler,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kasza manna,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • sól
  • pieprz ziołowy,
  • pieprz czarny,
  • majeranek,
  • kminek.

Instrukcja

  • Soję moczymy ok 12 godzin, potem gotujemy w świeżej wodzie ponad godzinę, solimy dopiero pod koniec. Seler i pietruszkę gotujemy. Pieczarki kroimy lub szatkujemy (później będziemy je mielić wiec rozmiar jest obojętny). Cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy pieczarki z cebulą i czosnkiem. Soję z pietruszką i selerem mielimy (jeśli nie mamy maszynki możemy użyć blendera, ale trzeba trochę podlać soję wodą lub wywarem z gotowania warzyw), po usmażeniu pieczarek dodajemy je do soi i mielimy.
  • Przekładamy masę do miski, przyprawiamy do smaku.
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną, siemię lniane i tyle kaszy manny żeby masa była zwarta i gęsta Masę przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch wylewamy odrobinę oleju (będzie ładnie spieczony). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 h 15 minut (w zależności od piekarnika).
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

    Autor: Edyta Stępczyńska

    Dodaj komentarz

     (z http://)