Pasta z tofu a'la makrelowa

  14.03.2016

Swojski, dobry chleb to to co wszyscy uwielbiamy. Chrupiąca skórka, złocisty kolor i miękka w środku strukura to tylko nieliczne zalety, które kuszą nas w stronę kupienia chleba. Dodatkowo, jest to bardzo proste 'danie' do przygotowania. Jednak często popadamy w rytynę przy przygotowywaniu kanapek na śniadanie, na drugie śniadanie czy dzieciom do szkoły - ciągle te same składniki. Ale właściwie dlaczego mamy ograniczać się nawet przy przyrządzaniu prostych kanapek? Czase wystarczy 5 minut by wprowadzić powiew nowości do naszej kuchni. I z takim właśnie zamiarem prezentujemy Wam dzisiaj pyszną pastę wegetariańską! Jest to pasta z wędzonego tofu, która smakiem przypomina pastę z makreli. Idealne rozwiązanie zarówno dla mięsożerców jak i dla wegetarian tęskniących od czasu do czasu za smakiem wędzonej makreli. Zapraszamy do próbowania!

Pasta z tofu a'la makrelowa

Składniki

  • 2 paczki tofu wędzonego
  • garść glonów wakame (lub nori)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • pieprz, sól do smaku

Instrukcja

Glony namoczyć w ciepłej wodzie do spęcznienia, odcedzić. Zmielić tofu i glony z majonezem i olejem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą, przyprawić do smaku. Zjadać ze smakiem, bo inaczej się nie da.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)