Pasta z bakłażanów z olejem orzechowym

  04.08.2014

Z radością informuję, że właśnie rozpoczął się sezon na bakłażany. Co prawda, można znaleźć je przez cały rok w hipermarketach, jednak to jest ten moment kiedy są one najlepsze i najtańsze. Jako że, większość z nas podczas wakacji staje się leniwa jeżeli chodzi o długie gotowanie, znowu proponujemy szybki i łatwy przepis. Dzisiaj idealna na kanapki czy pity pasta właśnie z bakłażanów. Dodatek oleju orzechowego podkreśla cierpki smak bakłażanów, dzięki czemu każdy kto lubi ich oryginalny smak nacieszy swoje podniebienie. Zapraszamy!  

Pasta z bakłażanów i oleju orzechowego

Pasta z bakłażanów i oleju orzechowego

Składniki

  • 2 duże bakłażany / 900 g
  • 3 - 4 łyżki oleju z orzechów tłoczonego na zimno, ja użyłam oleju Oleofarm
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, osuszyć i i zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wsunąć do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut lub do czasu, aż będą bardzo miękkie.
  2. Następnie bakłażany wyjąć, rozwinąć i przeciąć na pół. Odcisnąć je z nadmiaru soku na sicie, łyżką wyjąć miąższ i przy pomocy blendera lub widelca dokładnie rozgnieść z pozostałymi składnikami. Pastę doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia, jeść z dodatkową natką na ulubionym pieczywie.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

Autor: Jadłonomia

Dodaj komentarz

 (z http://)