Pasta 'tuńczykowa'

  14.11.2016

  Pasta tuńczykowa bez tuńczyka? Tak to możliwe! Takie przepisy to my uwielbiamy! Dlaczego? Dlatego, że w kuchnii uwielbiamy eksperymenty wszelkiego rodzaju. A czymże jest zrobienie pasty 'tuńczykowej' bez użycia grama tuńczyka? No właśnie, iście magią kuchenną. Zaczaruj swoje i swoich biskich podniebienie. Spróbuj koniecznie!

Pasta 'tuńczykowa'

Składniki

  • chleb tostowy (po 2 na kanapkę) główka mini sałaty rzymskiej 1 puszka ciecierzycy (tak, musi być puszka) 1/4 czerwonej papryki 3 lyżki kukurydzy konserwowej 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli ok 10 cm ogórka zielonego wężowego 3-4 łyżki dowolnego majonezu roślinnego 1 awokado sól, pieprz

Instrukcja

Ciecierzycę odsączyć (wodę można zostawić na mojenez lub bezy), utłuc ją tłuczkiem do ziemniakó∑ lub pognieść widelcem (nie mielić), dodać kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę: paprykę, seler naciowy, cebulę, ogórek (wszystkie warzywa powinny być tej samej wielkości - mniej więcej ziarnka kukurydzy), majonez, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Awokado obrać, pokroić w cienkie plastry, sałatę umyć i osuszyć. Chleb podpiec w tosterze tak by był chrupki. Kładziemy obok siebie 2 kromki, na obu układmy plastry awokado (nie musi być dużo), delikatnie rozsmarowujemy je na kromkach - można je posolić - na nich układamy po dwa liście sałaty (troch ją skróćcie żeby nie wystawała bardzo), na jednej kromce kładziemy sałatkę rozkładając ją na całej kromce dosyć grubo (na ok 1 cm), przykrywamy ją drugą kromką z sałatą i awokado, dociskamy. Mnie wyszły 4 kanapki ale z dużego chleba tostowego. Nadają się w sam raz na lunch do pracy, dla dziecka do szkoły lub na śniadanie w domu. Są syte, pyszne i przy okazji zdrowe!
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)