Pasta marchewkowa z orzechami

  17.09.2018

Pyszna pasta, która będzie idealnym dodatkiem do dań i przekąsek.

Pasta marchewkowa z orzechami

Pasta marchewkowa z orzechami

Składniki

  • 4 ugotowane marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki soku pomidorowego,
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1 łyżeczka kaparów lub kilka czarnych oliwek,
  • olej,
  • sól, ew. cukier.

Instrukcja

  1. Ugotowane do miękkości marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno pokroić, kapary wyjąć z zalewy (jeśli dajemy oliwki to drobno je kroimy).
  2. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, kapary (oliwki) i posiekane orzechy.
  3. Zalewamy całość sokiem pomidorowym i dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy.
  4. Doprawiamy solą i ew. cukrem o ile sok był kwaśny.
  5. Zjadamy na pieczywie - najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym i kiełkami.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)