Papryka nadziewana warzywami

  23.03.2017

Nadzienie do papryki może być przygotowane praktycznie ze wszystkiego co Ci przyjdzie do głowy. Taka papryka podana na stół w eleganckim naczyniu ceramicznym do zapiekania Staub na pewno zrobi wrażenie na gościach a Ty się przy niej nie napracujesz.

Papryka nadziewana warzywami

Papryka nadziewana warzywami

Składniki

  • 2-3 czerwone papryki,
  • 2-3 marchewki
  • ok 10 zamrożonych kostek szpinaku w liściach,
  • kilka różyczek mrożonego lub świeżego kalafiora,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek,
  • zielenina do posypania

Instrukcja

  1. Przygotuj warzywa, umyj je, marchew obierz i przy pomocy ostrego noża - bardzo dobrze sobie poradzi Zwilling Pro - pokrój ją w niedużą kostkę. Paprykę przekrój na pól i wyjmij nasiona.
  2. Ugotuj w niedużej ilości wody miękkości marchew, szpinak i kalafior, gdy będzie dużo płynu, odcedź je (ale nie wylewaj płynu). Warzywa przypraw do smaku. Nałóż farsz do papryk,  ułóż ją w blaszce do pieczenia lub w ceramicznym naczyniu do zapiekania Staub tak by się nie przewracały, na spód wlej trochę odlanej wody.
  3. Formę przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez ok 40 minut w temperaturze ok 180 stopni, po tym czasie zdejmij folię i sprawdź czy papryka jest miękka i kilka minut piecz ją bez przykrycia. Przed podaniem posyp paprykę posiekaną zieleniną.

Jest pyszna i bardzo syta, pomimo tego, że została nadziana samymi warzywami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)