Panna cotta z lawendą, musem z mango i ziemią z pistacji

  22.04.2015

W związku ze wspaniałą pogodą, która dogadza nam coraz częściej, wrasta nasz apetyt na pyszne, kolorowe desery. Dlatego też, dzisiaj zapraszamy Was na najnowszy przepis autorki bloga kulinarnego Wegannerd, która przygotowała typowo włoski deser - panna cottę. Z tym wyjątkiem, że nie będzie to tradycyjna wersja panna cotty, w zamian za to dodatkami będą lawenda, mus z mango i ziemia z pistacji. Gorąco zapraszamy!

Panna cotta z lawendą, musem z mango i ziemią z pistacji

PannaCotta

Składniki

  • 300ml mleka roślinnego ryżowego/sojowego/migdałowego,
  • 2 łyżki śmietany ryżowej/kokosowej/owsianej/sojowej,
  • 1 łyżka syropu z lawendy
  • 1-2 łyżki surowego syropu z agawy
  • 1 płaska łyżka agar-agar
  • 1 mango
  • 1/3 szklanki obranych pistacji
  • listki świeżej mięty
  • wybrane owoce

Instrukcja

  1. Mleko przelej do rondla i zacznij podgrzewać.
  2. Trzymaj cały czas na małym ogniu.
  3. Dodaj śmietankę (użyłam owsianą dostępną w eko sklepach), oraz syrop lub wodę kwiatową.
  4. Dodaj słodki syrop tyle, by po spróbowaniu deser był delikatnie słodki.
  5. Kiedy mleko powoli zaczyna się gotować dodaj agar-agar.
  6. Trzymaj na bardzo małym ogniu i mieszaj trzepaczką. Ważne by ciecz się zagotowała. To chwilę potrwa. Zależy nam na uzyskaniu delikatnej, ściętej, galaretowatej konsystencji po stężeniu. Nie twardej galaretki, dlatego warto dodawać przy tym deserze agar ostrożnie.
  7. Kiedy ciecz zacznie gęstnieć poczujesz to podczas mieszania.
  8. Przygotuj naczynka do podawania i rozlej deser.
  9. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia i w tym czasie przygotuj dodatki.
  10. Mango pokrój, usuń pestkę, ą miąższ przenieś do miski.
  11. Zmiksuj bez żadnych dodatków na mus.
  12. Obrane orzechy pistacjowe zmiel na proszek w młynku do kawy.
  13. Parę orzechów pokrój ręcznie. Wymieszaj oba warianty.
  14. Kiedy deser stężeje, na wierzch nałóż warstwę musu. Następnie ozdób deser orzechami, owocem i świeżymi listkami mięty.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)