Panna cotta kokosowa z jeżynową frużeliną

  16.05.2016

 Szukasz szybkiego, orzeźwiającego deseru? Takiego deseru, który smakiem przyniesie Ci wakacje? Oto przed Tobą pyszną panna cotta o smaku kokosowym z dodatkiem konfitury. W wykonaniu jest prosty, a efekt końcowy jest za każdym razem zaskakujący. Nie daj się kusić dalej, koniecznie spróbuj i zaskocz siebie i swoją rodzinę! Smacznego!

Panna cotta kokosowa z jeżynową frażeliną

Składniki

    • 400 ml śmietany kremówki 30%
    • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
    • ok. 70 g cukru trzcinowego
    • 4 - 5 łyżeczek żelatyny
    • 4 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie

Dodatkowo:

  • chipsy kokosowe
  • mus owocowy lub tak jak u mnie frużelina

Instrukcja

Do rondelka wlałam śmietankę i mleko kokosowe, wsypałam cukier i zagotowałam. Zestawiłam rondel z ognia. Żelatynę zalałam około dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiłam na chwilkę do napęcznienia, potem wstawiłam na klika sekund do kuchenki mikrofalowej i rozpuściłam ją. Czasami żelatynę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ważne aby żelatyny nie doprowadzić do wrzenia, oraz aby nie dodawać jej do wrzątku, bo straci swoje właściwości żelujące. Kiedy mleko i kremówka lekko przestygła rozpuszczoną żelatynę wlałam do rondelka z mlekiem i wymieszałam dokładnie. Zawartość rondelka przelałam do metalowej miski i wstawiłam ją do zimnej wody aby wystudzić mieszankę, co jakiś czas mieszałam. Kiedy mleko z kremówką osiągnęło temperaturę pokojową wlałam do przygotowanych pucharków i szklanek i pozostawiłam na blacie, aż całkiem mieszanka wystygnie. Dopiero wtedy włożyłam napełnione pucharki do lodówki na około 4 godziny, można na noc.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynka gotuje

Autor: Magdalena Kochańczuk

Dodaj komentarz

 (z http://)