Owsianka orzechowa z dynią i borówką

  31.10.2013

Dynia kojarzona jest powszechnie z amerykańskim świętem - halloween. Niezależnie od tego czy przepadasz za tego typu świętowaniem czy nie, możesz dzięki niemu zainspirować się i wnieść trochę urozmaicenia do swojego kuchni. Śniadanie jest uznawane za posiłek dość monotonny, jako że często zdarza się nam zostawić na jego przygotowanie zbyt mało czasu. Dlatego dzisiaj proponujemy połączenie zdrowego, dietetycznego posiłku z odrobiną halloweenowego szaleństwa.

Owsianka z dynią i borówką

Owsianka z dynią

Składniki

  • 1/2 małej dyni Hokkaido lub 250 g innej dowolnej
  • 2/3 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 szklanki wody lub mleka migdałowego
  • 2 daktyle
  • kilka migdałów (opcjonalnie)
  • syrop klonowy (opcjonalnie)
  • 4-6 orzechów włoskich
  • szczypta soli morskiej
  • kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego
  • 1 cm kłącza imbiru (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • kilka migdałów

Przygotowanie

  1. Ugotuj pokrojoną dynię w małej ilości delikatnie posolonej wody    z dodatkiem kawałka kory cynamonu, łyżeczką syropu klonowego (opcjonalnie) i roztartymi nasionami kopru włoskiego.
  2. Po ugotowaniu ugnieć dynię widelcem na puree.
  3. Owsiankę serwuj z dynią, borówkami i posiekanymi migdałami.

Dodatkowe informacje

  • borówki możesz zamienić na inne owoce, gruszki nadają się idealnie!
  • zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów
  • Przepis pochodzi ze strony gotujzdrowo

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)