Owsianka chałwowa z jagodami

  12.01.2016

Dzisiaj zapraszamy Was do inspiracji śniadaniowej. Jako, że jest zima i staramy się zaczynać dzień ciepłym śniadaniem przedstawiamy Wam owsiankę chałwową z jagodami. Iście wegański przepis nie tylko dla wegan! Uwierz, że w takich smakach może zakochać się każdy. Spraw sobie słodki poranek i wypróbuj coś nowego!

Owsianka chałwowa z jagodami

Owsianka

Składniki

  • 2/3 szklanki płatków owsianych,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub trzcinowego cukru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki tahiny
  • 1.5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 2 mandarynki
  • do podania: jagody i ulubiony słodki syrop

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki owsianki poza tahiną włożyć do małego rondelka i gotować na niedużym ogniu przez 5 – 8 minut, czyli do czasu, aż płatki zmiękną.
  2. Na koniec dodać tahinę, dokładnie wymieszać i nałożyć do miseczek. Podawać razem z dużą łyżką jagód i ulubionym słodkim syropem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadlonomia

Autor: Marta Dymek

Dodaj komentarz

 (z http://)