Owoce pod owsianą kruszonką

  08.09.2017

Kolejna inspiracja śniadaniowa przed Wami. Owoce pod owsianą kruszonką. Danie proste, zdrowe i sycące. Czego chcieć więcej od szybkiego śniadania przed pracą czy szkołą? Uwierzcie, niczego! Inna odsłona owsianki w zapiekanej wersji brzmi idealnie! Wstawiasz do piekarnika i w tym czasie masz czas na resztę porannych obowiązków, a gdy zapach pieczonych owoców zacznie do Ciebie dolatywać, wiedz, że śniadanie gotowe!

Owoce pod owsianą kruszonką

Owoce pod owsianą kruszonką

Składniki

  • 350 g jagód
  • 250 g porzeczek
  • 700 g moreli
  • 1 1/4 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • do podania: kokosowe mleczko albo ulubiony sorbet

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duże naczynie żaroodporne delikatnie posmarować olejem kokosowym. Morelom wykroić pestki, przekroić na ćwiartki, dodać do naczynia i wsypać porzeczki oraz jagody.
  2. W małym kubeczku blendera umieścić wszystkie pozostałe składniki poza olejem kokosowym. Zmiksować na grubą mąkę, 1 czubatą łyżką mieszanki posypać owoce w foremce, a do reszty dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować na kruszonkę.
  3. Tak przygotowaną kruszonkę wysypać na owoce, wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 25 – 35 minut do momentu, aż kruszonka będzie złocista. Wyjąć i podawać na gorąco bez dodatków albo z kleksem kokosowego mleka.

Porady:

  • Aby przepis był bezglutenowy należy oczywiście użyć bezglutenowych płatków owsianych.
  • Kardamon świetnie pasuje do jagód oraz porzeczek, ale jeśli go nie macie dodajcie po prostu trochę wanilii lub wanilii i tartego imbiru.
  • Kruszonka po zmiksowaniu wygląda inaczej niż ta z masłem, bo olej kokosowy robi się całkiem płynny. To normalne i nie należy się tym przejmować.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

Autor: Marta Dymek

Dodaj komentarz

 (z http://)