Orkiszowe racuchy na zsiadłym mleku

  23.07.2018

Te racuchy to dla mnie przemiłe zaskoczenie - są pulchne, delikatne i nie chłoną aż tak dużo tłuszczu, jak klasyczne! Do tej pory najczęściej robiłam racuchy drożdżowe, ale po tym, jakże udanym eksperymencie, myślę że te będą gościć na naszym stole częściej :) Można je podać z dowolnymi dodatkami - dżemem, miodem, syropem klonowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Zapraszam na pyszne placuszki!

Orkiszowe racuchy na zsiadłym mleku

Pastelowy sernik na zimno

Składniki

  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 250-270 g mąki orkiszowej białej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 duże jabłko
  • tłuszcz do smażenia (użyłam oleju słonecznikowego)

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubić z cukrem pudrem na gęstą i jasną masę.
  2. Dodać na 3 partie zsiadłe mleko i mąkę przesianą z sodą.
  3. Po każdej transzy miksować tylko do połączenia się składników.
  4. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  5. Dodać do ciasta racuchowego.
  6. Delikatnie wymieszać.
  7. Odstawić na ok. 30 min. do zgęstnienia.
  8. Tłuszcz rozgrzać, nakładać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor.
  9. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)