Noże do mięsa niezbędnikiem polskiej kuchni

  16.01.2017

Wędliny czy mięso w ogóle to podstawowy element każdego polskiego stołu. Ciężko wyobrazić sobie śniadanie bez plastrów szynki na kanapce czy też brak wykwintnego łososia na obiadowym półmisku. Nie zawsze jednak przygotowanie tego typu potraw należy do prostych, nierzadko też wymaga żmudnych kroków. W sukurs przychodzą jednak producenci noży, oferując swoje specjalistyczne narzędzia, przeznaczone specjalnie do krojenia produktów mięsnych na porcje i plastry.

Najbardziej charakterystyczną cechów tego typu przyrządów jest bez wątpienia ich długość, która może wynosić nawet ponad 30cm. Mimo to, obsługa takiego noża nie należy wcale do skomplikowanych i uprzyjemnia ogólną pracę w kuchni. Dzięki takiej właśnie budowie jednym ruchem ręki poradzimy sobie z każdym kawałkiem mięsa, niezależnie od jego wielkości i rodzaju.

Jak wiadomo, jemy nie tylko ustami i oczami. Wszystkich fanatyków pięknie wyglądających potraw ucieszy zatem informacja, że korzystanie z noży specjalnie przeznaczonych do mięs pozwoli zachować ładny kształt plastrów, które zwyczajowo bywają dosyć poszarpane. Z tego powodu też specjalistyczne przyrządy tworzy się głównie z myślą np. restauracjach, gdzie kwestia ta jest naprawdę ważna. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by używać ich również we własnym domu.

Zestaw noży Zwilling Twin Pollux

Istnieje również specjalna podgrupa noży do mięs, przeznaczonych specjalnie do porcjowania. Mają one nieco węższą i krótszą klingę, która jednak w tym wypadku zakończona jest szpicem (w przeciwieństwie do standardowych egzemplarzy). Głównym obiektem ich „zainteresowań” są głównie wędliny (np. szynki). Nieodzownym pomocnikiem narzędzi tego typu jest oczywiście widelec do mięs.

Tak czy siak, miłośników mięsnych smaków zapewne wśród czytających nie brakuje. Z tego też powodu polecamy wszystkim zakup specjalistycznych narzędzi do krojenia mięs i samodzielnego eksperymentowania w swojej kuchni. Bo przecież sztuka gotowania opera się właśnie na eksperymentach i to one są najbardziej ekscytujące.

Dodaj komentarz

 (z http://)