Nóż do pieczywa nożem śniadaniowym

  13.02.2017

Czy istnieje bardziej oczywisty element każdego śniadania niż chleb? Pieczywo towarzyszy nam dosłownie od zawsze i naprawdę trudno wyobrazić sobie, by miało go nagle zabraknąć w naszej diecie. Byłoby dziwnie, prawda? Tym dziwniejszy jest fakt, że dopiero niedawno do ogólnego użytku trafiły noże, które służą stricte go krojenia pieczywa.

Noże takie są bardzo charakterystyczne z uwagi na swoje ząbkowane ostrza, które pomagając im się przedrzeć przez twardą chlebową skórkę. Bo to właśnie rozwój sztuki cukierniczej, pojawienie się oraz upowszechnienie twardych bochnów z żyta i pszenicy, wymusiło stworzenie narzędzi zdolnych je porcjować.

Nóż do pieczywa Zwilling Pro

Za popularyzację noży do pieczywa odpowiada firma Zwilling, która jako pierwsza zauważyła potrzebę istnienia takich przyrządów i postanowiła tę niszę zapełnić. Dziś każdy ostrze przystosowane do krojenia chleba jest potomkiem myśli niemieckich sztukmistrzów. Łączą sobie one precyzję i solidność, tak charakterystyczną jeśli chodzi o naszych zachodnich sąsiadów.

Oczywiście, sama nazwa nie ogranicza tego noża, a ząbki na ostrzu mają o wiele więcej zastosować, niż mogłoby nam się wydawać. Sprawdzą się w starciu nie tylko z twardymi bochenkami chleba, ale także innymi przetworami, których solidne skórki nie pozwalają nam dostać się do środka. Weźmy np. takiego arbuza, z którym o wiele prościej poradzimy sobie przy pomocy noża do pieczywa.

Na rynku znajdziemy coraz więcej noży o różnym przystosowaniu. Każdy z nich powstał z uwagi na zmiany realiów i wytworzenie się konsumenckiej potrzeby ułatwienia sobie pracy. Nie inaczej jest w przypadku noży przeznaczonych do pieczywa.

Dodaj komentarz

 (z http://)