(Nie)zwykła surówka z kapusty

  19.05.2017

'Surówka z kapusty jest prosta do zrobienia, może być dodatkiem do sajgonek (jak u mnie) lub innych dań obiadowych. Świetnie się sprawdzi na obiad czy inny posiłek, bo przecież kto powiedział, że surówkę się je tylko w porze obiadowej?

Jeśli nie masz malaksera który za Ciebie poszatkuje cienko kapustę zaopatrz się w ostry nóż, najlepiej z dłuższym ostrzem tzw. nóż szefa kuchni Twin Pollux'

                                                                                             ~ Edyta Stępczyńska

My od nas po takim wstępie autorki potrawy, jedynie możemy Wam życzyć smacznego :)

(Nie)zwykła surówka z kapusty

Składniki

  • 1 młoda kapusta biała,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • ew. 1 łyżka oleju (najlepiej sezamowego, żeby nadać jej bardziej azjatyckiego charakteru),
  • 1/2 ostrej papryczki (lub więcej),
  • sól i pieprz do smaku.

Instrukcja

Z kapusty zdejmij wierzchnie brzydkie liście, umyj ją. Przekrój ją na pół, wytnij głąb i kapustę poszatkuj w cienkie paski, lekko posól. Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obierz i pokrój w półplastry (czyli najpierw na pół a później na plastry). Ostrą papryczkę (możesz dać mniej lub wcale) pokrój w cienkie plastry (możesz wyjąć pestki). Wymieszaj warzywa razem, polej syropem z agawy sokiem z limonki oraz olejem. Warzywa dobrze wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. I to wszystko surówka z kapusty w trochę innej niż zazwyczaj odsłonie gotowa :) Najlepiej będzie Ci smakowała gdy postoi chociaż 30 minut i smaki się przegryzą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawiona, jeśli nie, jeszcze ją dosmacz. Jeśli nie lubisz ostrej papryki możesz dodać startego korzenia imbiru, doda ostrości i surówka jeszcze zyska na smaku, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać i paprykę ostrą i imbir. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)