Naleśniki z nadzieniem wegetariańskim

  16.12.2013

Pyszne, lekkie wegetariańskie naleśniki świetnie nadadzą się na lunch lub kolacje. Drobna odmiana ciężkostrawnych dań gotowanych przez nas w zimowe miesiące. Zapraszamy!

Naleśniki z nadzieniem wegetariańskim

Naleśniki z nadzieniem wegetariańskim

Składniki

Naleśniki

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa klarowanego masła

Nadzienie 1

  • Na porcję: 311 kJ/74 kcal
  • 1 łyżka stołowa żurawiny
  • 100 g sera camembert

Nadzienie 2

  • Na porcję: 374 kJ/89 kcal
  • 100 g świeżego sera typu ricotta
  • 50 g drobno startej marchewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Nadzienie 3

  • Na porcję: 525 kJ/125 kcal
  • 50 g sera owczego
  • 50 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany
  • 200 g pokrojonych w kostkę
  • pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Instrukcja

  1. Z jajek, mąki, mleka i soli przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić na 10 minut.
  2. Rozgrzać tepan, położyć na nim tłuszcz i smażyć naleśniki.

Przygotowanie nadzienia 1:

  1. Camembert pokroić w plastry i ułożyć je razem z żurawiną na jednej z połówek naleśnika. Następnie złożyć obie połówki i podawać.

Przygotowanie nadzienia 2

  1. Wszystkie składniki wymieszać. Posmarować nadzieniem jedną połówkę naleśnika i złożyć go.
  2. Część szczypiorku odłożyć i posypać nim naleśnik.

Przygotowanie nadzienia 3

  1. Pokroić ser owczy i ułożyć go na naleśniku.
  2. Wszystkie pozostałe składniki gotować na parze przez 4 minuty w temperaturze 100°C. W przypadku braku urządzenia do gotowania na parze, należy przygotować sos w garnku wkładając do niego jednocześnie wszystkie składniki i podgrzewając je.
  3. Do sera owczego na naleśniku dodać sos, następnie złożyć naleśnik i podawać potrawę.

Dodatkowe informacje

  • Naleśniki wyglądają bardziej dekoracyjnie posypane siekanymi ziołami
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)