Naleśniki Piña colada

  29.09.2015

Wiele razy pojawiały się na blogu przepisy na naleśniki ale co jakiś czas powracamy do Was z innym smakiem. Dzisiaj będzie to piña colada - połączenie sera, ananasa i banana, całość przykryta kokosową pierzynką. Coś pysznego, przynosi pamiętny już powiew i smak lata, jako że kojarzymy ewidentnie takie smaki ze słodkim drinkiem z palemką popijanym na plaży czy nad basenem. Idealnie rozchmurzy Was w te coraz zimniejsze dni, zapraszamy!

Bananowe pancakes z orzechami

Naleśniki Piña colada

Składniki

Naleśniki

  • mąka pszenna – 1 szkl
  • napój migdałowy Alpro – 2 szkl
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jajko – 2 szt
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 0,5 szkl

Nadzienie

  • ser biały 2x mielony
  • ananas ( świeży lub z puszki ) – ok. 200 g
  • banan – 2 szt
  • dżem ananasowy – 100 g

Dodatkowo

  • kokos – 50 g
  • śmietana 30% – 150 ml
  • cukier puder – do smaku

Instrukcja

  1. Składniki na naleśniki mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki.
  2. Każdy smarujemy dżemem ananasowym, pokrywamy warstwą białego sera, pokrojonym w plasterki bananem i pokrojonym w kosteczkę ananasem.
  3. Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy.
  4. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła.
  5. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
  6. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut ( aż śmietanka się zapiecze ).

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko

Autor: Sylwia Ładyga

Dodaj komentarz

 (z http://)