Naleśniki gryczano-kukurydziane

  10.11.2016

  Wielokrotnie na naszym blogu wspominaliśmy o naleśnikach i o tym, jak proste a zarazem zindywidualizowane jest to danie. O rozmaitościach jakie możesz dodać do naleśników można by długo i namiętnie opowiadać ale teraz skupmy się na cieście. Przepisy na ciasto naleśnikowe również pojawiały się już kilkukrotnie na blogu, były wersje wegańskie i tradycyjne. Dzisiaj do naszego zbiotu przepisów dochodzi przepis na naleśniki gryczano-kukurydziane. Spróbuj koniecznie!

Naleśniki gryczano-kukurydziane

Składniki

  • ok 200 g mąki kukurydzianej,
  • ok 200 g mąki ze zmielonej kaszy gryczanej niepalonej,
  • 3 łyżki oleju,
  • woda,
  • szczypta soli,
  • starty wegański ser.

Instrukcja

Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy szczyptę soli, dolewamy wody do uzyskania lejącego rzadkiego ciasta, dodajemy oleju. Patelnię z nieprzywierająca powłoką (polecam Ballarini) rozgrzewamy, nalewamy na nią ciasto (trzeba je wymieszać przed smażeniem) – jest ono dosyć ciągnące, jeśli za mało nalejecie na patelnię to bez problemu dolejcie więcej – smażcie z jednej strony aż się odklei od patelni, przełóżcie na drugą stronę, posypcie połowę naleśnika serem, ułóżcie na nim ciepły farsz (np ten szpinakowy z tofu), gdy spód będzie usmażony złóżcie go na pół i zdejmijcie na talerz. Zjadajcie najlepiej od razu na ciepło.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)