Naleśniki gryczane z żurawinowym twarogiem

  25.11.2013

Pyszne gryczane naleśniki z żurawinowym nadzieniem to pomysł na lekki, słodki obiad czy podwieczorek. Zapraszamy do wypróbowania!

Naleśniki gryczane z żurawinowym twarogiem

Naleśniki gryczane z żurawinowym twarogiem

Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml zimnej kawy
  • 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 125 g mąki gryczanej

Twaróg

  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki stołowe żurawiny

Instrukcja

  1. Składniki ciasta wymieszać ręczną trzepaczką i odstawić na 30 minut.
  2. Rozgrzać tepan. Na naleśnik nabrać ok. 2 łyżki stołowe ciasta, rozłożyć je na powierzchni i rozsmarować w okrągły naleśnik. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  3. Z podanych składników przygotować twaróg żurawinowy i podawać go razem z ciepłymi naleśnikami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)