Naleśniki gryczane smażone na sposób francuski

  25.02.2017

Naleśniki to potrawa, która ukazała się wiele razy na naszym blogu, w wielu najróżniejszych odsłonach - na słodko jak i na słono. Tym razem przedstawiamy Wam propozycję naleśników z mąki gryczanej przygotowanej na sposób francuski. Smak niesamowite a na tak przygotowane naleśniki wszyscy zareagują zdumieniem i aprobatą. Koniecznie spróbujcie, jeżeli jeszcze nie leci Wam ślinka na ich widok, to nie wiemy jak pobudzić Wasze kubki smakowe.

Naleśniki gryczane smażone na sposób francuski

Naleśniki gryczane smażone na sposób francuski

Składniki

    Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • szklanka mleka/mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli

* I sposób podania:
    Nadzienie:
  • twarożek grani wymieszany z ekstraktem z wanilii,
  • syropem klonowym i masłem migdałowym
  • Dodatki:
  • nerkowce
  • popping z ziaren canihuy
  • cukier puder trzcinowy
  • truskawki
* II sposób podania:
    Nadzienie:
  • domowy dżem z borówek
  • płatki migdałów
  • sos kawowy
  • ricotta
    Dodatki:
  • serek śmietankowy
  • sos kawowy
  • plasterki banana
  • przyprawa z płatkami róży

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
  2. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać jeszcze mleka.
  3. Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni żeliwnej, rozprowadzając ciasto za pomocą specjalnego wałeczka.
  4. Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.
  5. Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
  6. Po ostudzeniu podawać z dodatkami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Poranek na słodko

Dodaj komentarz

 (z http://)