Najprostsze placki z cukinii

  17.07.2017

 

"To najprostsze placki z cukinii, które możecie modyfikować do woli. Doprawić pod swoje kubki smakowe, dodać ulubione posiekane świeże zioła albo suszone. Dorzucić posiekaną cebulę albo czosnek, albo co Wam przyjdzie do głowy. Ja osobiście jestem w fazie plackowej i już w głowie klaruje mi się kolejny pomysł na placki.

Przygotowałam dwa warianty placków, na mące pszennej i mące żytniej pełnoziarnistej. Różnica? Delikatna w smaku i podczas smażenia, te z żytniej są delikatniejsze.

Co proponuję? Najpierw zrób te na mące pszennej, a potem kombinuj z żytnią."

~ Blondynka gotuje

Życzymy smacznego!!

Najprostsze placki z cukinii

Najprostsze placki z cukinii

Składniki

  • średnia cukinia ok. 300 g (bez miąższu)
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej lub 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pietruszka lub świeża mięta albo inne ulubione zioła
  • olej kokosowy rafinowany do smażenia

Instrukcja

Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż na dwie połowy, wydrążyłam miąższ (łyżka do lodów świetnie się do tego nadaje jakby ktoś pytał), następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na bok. Do miski wbiłam jajko, zmieliłam pieprz, dorzuciłam posiekane zioła i wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię i porządnie wymieszałam łyżką. Smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym, ale jak lubisz smażyć na innym oleju, śmiało ;) Ile smażyłam? Na tak zwane oko, ale nie dłużej niż 2 minuty na stronę.

Dodatkowe informacje

Z czym podać? Z czym chcesz! Świetnie smakują z miętą podane z sosem tzatiki, pełnoziarniste z sosem do spaghetti, z sosem śmietanowo- maślanym i kurczakiem też rewelacja. Placki chyba ze wszystkimi dodatkami będą smakować świetnie! Ja uwielbiam!

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynka gotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)