Najlepsze placki ziemniaczane

  13.11.2017

Niby proste a potrafią sprawić kłopot, dlatego z okazji Dnia Placka Ziemniaczanego mam dla Was prosty i pyszny przepis na placki ziemniaczane! Nie potrzeba do nich jajek, mąki a są najlepsze!

Najlepsze placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Składniki

  • ok. 1,3 kg ziemniaków (przed obraniem - co powinno dać ok. 1 kg po obraniu),
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli - lub więcej,
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

    Wykonanie

    Ziemniaki umyj i obierz, podziel na dwie części. Jedną część zetrzyj na drobnych oczkach tarki i przełóż na sitko z podstawioną miską. Drugą część ziemniaków zetrzyj na grubych oczkach tarki.

    Dzięki dwóm grubością ziemniaków będą one chrupkie z wierzchu i jednocześnie miękkie w środku, czyli dokładnie takie jakie najbardziej lubimy :)

    Drobno starte ziemniaki odciśnij, tak by woda spłynęła do miski i przełóż je do grubo tartych.

    Z miski z odciśniętą wodą odlej delikatnie płyn tak by została na jej dnie skrobia z ziemniaków, przełóż ją do miski z ziemniakami (jeśli jej nie będzie to się nie przejmuj). Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę - niektórzy polecają ją ścierać, ale wg mnie ścieranie cebuli nadaje jej gorzkiego smaku - dodaj ja do ziemniaków. Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz i dobrze wymieszaj.

    Na patelnię z grubym dnem - polecam Ballarini Alba - wlej tyle oleju, żeby było go ok 0,5 cm - placki nie są daniem fit ;) ale raz kiedyś można, tym bardziej z okazji Dnia Ziemniaka :)

    Nakładaj po 1 dużej łyżce masy na dobrze rozgrzany olej i szybko spłaszczaj. Staraj się by placki nie były grube, ale nie powinno też być w nich dziur. Smaż tak długo, aż z obu stron będą rumiane. Odkładaj na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zjadaj tak jak lubisz, z solą, cukrem, jogurtem.

    Smacznego Dnia Placka Ziemniaczanego!

    Autorka przepisu: Edyta Stępczyńska

    Dodatkowe informacje

    • Przepis z bloga Zakręcony wege obiad

    Dodaj komentarz

     (z http://)