Nadziewany por z ricottą i pomidorami

  02.12.2013

Nadziewany por to rzadko spotykany rarytas, idealna przystawka, która zaspokoi pierwszy głód i zaskoczy gości. Zapraszamy!

Nadziewany por z ricottą i pomidorami

Nadziewany por z ricottą i pomidorami

Składniki

  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 1 mały pęczek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • grubo zmielonej soli morskiej
  • 3 pory
  • 1 mały pęczek estragonu
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 600 g sera ricotta
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stołowe bułki tartej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Instrukcja

  1. Pomidory koktajlowe umyć. Tymianek umyć i osuszyć, czosnek obrać. Pomidory, oliwę z oliwek, tymianek, czosnek i trochę soli morskiej włożyć do słoika i gotować przez 20 minut w 85 °C.
  2. Pory oczyścić i umyć. Ciemnozielone części obciąć, resztę pokroić w kawałki o długości 6 cm. Wyjąć z nich wewnętrzną część zostawiając tylko trzy zewnętrzne warstwy. Wyjętą część posiekać. Estragon umyć, osuszyć, oberwać listki i drobno posiekać.
  3. Rozgrzać masło i poddusić posiekanego pora razem z estragonem.
  4. Przełożyć do miski i schłodzić. Dodać ser ricotta, skórkę cytrynową, jajko, żółtko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Przygotowaną masą napełnić wydrążone pory używając np. rękawa cukierniczego. Nafaszerowane kawałki pora włożyć do natłuszczonego naczynia z perforacją i gotować przez 15 minut w temperaturze 100 °C.
  6. Rozdzielić pory na cztery talerze. Podawać z pomidorami i bagietką, pokropione aromatyzowaną, pomidorową oliwą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)