Murgh kari w woku Ballarini

  12.01.2015

Zapraszamy na kolejną podróż do Indii razem z autorką bloga kulinarnego ‚Ostra na słodko’ oraz z naszym niezawodnym, granitowym wokiem Ballarini. Przed Wami murgh kari, czyli indyjskie carry z kurczaka i pieczarek. Pyszne, rozgrzewające i aromatyczne, zapraszamy!

Murgh kari w woku Ballarini

Murgh Kari

Składniki na 2 porcje

  • filet z kurczaka – 2 szt
  • pieczarki – 100 g
  • pomidor – 2 szt
  • duża cebula – 1 szt
  • bulion warzywny – ok. 500 ml
  • mleko kokosowe – 3 łyżki
  • olej – 3 łyżki
  • migdały mielone – 1 łyżka

Przyprawy

  • czosnek – 1 ząbek
  • imbir – 1 płaska łyżeczka
  • chili mielona – 1 łyżeczka
  • pasta curry – 1 łyżka
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Instrukcja

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce.
  2. Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę.
  3. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory.
  4. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą.
  5. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  7. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego 'Ostra na słodko'

Autor: Ostra na słodko

Dodaj komentarz

 (z http://)