Muffiny waniliowe z nasionami chia i dżemem

  20.04.2016

 Jaki jest szybki ale przepyszny deser? To muffiny! Tak, to właśnie do ich przyrządzenia wrzucasz wszystko do jednej miski, mieszasz, pieczesz i gotowe - możesz zajadać się w spokoju tymi słodkościami. Nawet Ci najbardziej oporni w kuchni bez problemu radzą sobie z muffiny, to wnich właśnie uwielbiamy. Dlatego, jeżeli jeszcze nie masz drugiego śniadania lub dodatku do popołudniowej kawy, zapraszamy Cię do wypróbowania tego przepisu! Są to muffiny waniliowe z dodatkiem nasion chia i dżemu, przygotowane przez autorkę bloga kulinarnego 'Wegan nerd'!

Muffiny wanilowe z nasionami chia i dżemem

Składniki

  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka wanilii lub ziarna z 1 laski
  • 1 kubek mleka sojowego z wanilią
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ kubka cukru trzcinowego
  • 1/4 kubka oleju
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem np. z bzu

Instrukcja

  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  • Odmierz kubek mleka sojowego i dodaj ocet jabłkowy. Pozostaw na 10 minut.
  • Połącz składniki dolewając mleko do mąki.
  • Mieszaj.
  • Dodaj wanilię i nasiona chia.
  • Wsyp cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Na koniec wlej olej. Dokładnie wymieszaj masę by nie było grudek.
  • Przygotuj foremki na muffiny i rozlej masę.
  • Najpierw wypełnij masą do połowy. Teraz włóż 1 łyżkę dżemu i dopełnij foremkę masą ciasta.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegan nerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)