Mleko migdałowe

  27.04.2014

Dość często można teraz słyszeć wśród wielu ludzi stwierdzenia ‚nie pije mleka, mam nietolerancje laktozy’. Rzeczywiście problem nietolerancji laktozy nie powiększył się o tyle co świadomość na jej temat. Teraz bóle brzucha, nudności i inne dolegliwości przez coraz większą rzeszę ludzi nie są bagatelizowane, a od razu konsultowane z dietetykiem czy lekarzem, dzięki czemu zwiększamy komfort naszego życia ale przy tym musimy liczyć się z pewnymi ‚cięciami’ wsród produktów powodujących nasze dolegliwości. Dzisiaj przedstawiamy mleko migdałowe, które jest przykładem mleka roślinnego znakomicie zastępującego nasze tradycyjne mleko krowie. Oczywiście takie mleko polecamy wszystkim, nie tylko tym z problemem wcześniej wspomnianym. Zapraszamy!

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • 4 kubki wody

Przygotowanie

  1. Migdały przesyp do miski i zalej zagotowaną, wrzącą wodą tak by przykryła migdały. Pozostaw dopóki woda nie ostygnie.
  2. Obierz migdały. Sparzona skórka o wiele łatwiej będzie schodzić z migdała.
  3. Migdały ponownie zalej wodą i zostaw na około 6h.
  4. Migdały wypłucz. Przełóż do kielicha blendera, dodaj 4 szklanki zimniej wody i zmiksuj.
  5. Przelej mleko przez gazę.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)